Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София-град, Благоевград и Кюстендил вече в грипна епидемия

Снимка: БГНЕС

От 28 януари на територията на областите София-град, Благоевград и Кюстендил е обявена грипна епидемия. Детските ясли и градини ще работят, но затягат контрола.

Учебните занятия в София се преустановяват до 4 февруари, включително. На 5 февруари учениците са в междусрочна ваканция, така че ще трябва да се върнат в класните стаи отново на 6 февруари.

РЗИ – Благоевград също обявява грипна епидемия от днес и на територията на област Благоевград. Учебните занятия там ще са преустановени до 1 февруари, включително. РЗИ – Кюстендил обявява грипна епидемия на територията на област Кюстендил. И там занятията на учениците ще бъдат подновени на 4 февруари, понеделник.

До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Заради грипната епидемия се прекратяват всички учебни занятия и в област Плевен от днес до 4 февруари, включително. През последните дни броят на засегнатите от грип и остри респираторни заболявания в региона рязко се е покачил, особено при две възрастови групи. При първата - от новородените деца до 4-годишните, заболяемостта е 1028 на 10 хиляди, а при втората - от 5 до 14-годишна възраст, заболелите са 1019 на 10 хиляди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна