Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси преди търговските преговори САЩ-Китай, заседанието на Фед и важния Брекзит вот в британския парламент

Европейските фондови борси стартират нова седмица с понижения, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на серия важни събития в рамките на следващите дни - търговските преговори между САЩ и Китай (на 30-и и 31-ви януари), първото за годината заседание на Фед (на 30-и януари) и важния вот в британския парламент относно Брекзит сделката.

Понижението на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт също допринася за негативното представяне на европейските пазари на акции.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,74%, след като през предходната седмица се повиши със скромните 0,2 на сто. Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,42%, френският CAC 40 - с 0,71%, италианският MIB - с 0,68% и британският FTSE100 - с 0,73%.

Поскъпването на еврото и британската лира спрямо щатския долар също допринася за слабото представяне на европейските борси и най-вече на експортно-ориентираните компании. Днес еврото поскъпва към двуседмичен връх от 1,1425 долара, докато британската лира се понижава с 0,25, но продължава да се търгува недалеч от петъчния тримесечен връх около 1,3216 долара с оглед на очакванията, че в крайна сметка няма да се стигне до Брекзит без сделка.

Фючърсите на основните американски фондов индекси също се намира под натиск от продажби в резултат и на по-слаб от очакваното финансов отчет на Caterpillar - най-голямата компания в света за производство на тежко оборудване за минно-добивния и за строителния сектор. Фючърсите на индекса DJIA се понижава с 225 пункта (спад с 0,92%) в резултат и на спад с над 6% на акциите на Caterpillar, на S&P500 - с 0,83% и на Nasdaq 100 - с 1,15%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна