Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отслабване на икономическите и бизнес нагласите в България и в целия ЕС през януари

През януари общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши до ново двегодишно дъно, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България достигна най-ниско ниво от август 2016-а година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през януари до 106,1 пункта от 107,5 пункта месец по-рано и подобно на аналогичния индекс само в рамките на еврозоната отбеляза рязък спад до най-ниско ниво от септември 2016 година.

Влошаване на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи в най-голяма степен на солиден спад на съответните индекси на двете най-големи икономики извън еврозоната - британската (спад с 1,7 пункта) и полската (спад с 3,6 пункта).

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз за януари регистрира отслабване на доверието на мениджърите в почти всички водещи сектори с най-солиден спад в индустриалния и промишления сектор (понижение до 0,6 от 2,8 пункта през декември), на бизнес нагласите в сферата на услугите (понижение до 8,4 от 8,9) и при търговията на дребно (до -0,6 от +0,2 пункта), като слабо повишение е отчетено единствено в строителството (до 5,3 от 5,1 пункта).

През януари индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се понижи до -7,8 пункта от -7,6 пункта месец по-рано.

Подобно на общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България също отбеляза понижение през януари до 105,4 пункта от 106,0 пункта през декември, доближавайки отново ноемврийското дъно от 104,8 пункта (най-ниско ниво от август 2016-а година). Трябва да се има предвид, че в края на пролетта на 2018-а година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки отстъплението от този посткризисен връх, индексът за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Отслабването на бизнес нагласи в нашата страна през януари е в резултат на влошаване на доверието на българските мениджъри в сферата на услугите (понижени на съответния индекс до 13,0 от 14,7 пункта), при търговията на дребно (до 19,5 от 21,6 пункта) и в строителството (до -7,6 от -6,8 пункта), като слабо подобрение има единствено в индустриалната и промишлена сфера (повишение до 2,4 от 1,4 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България пък се понижи през януари до -26,0 пункта от -24,5 пункта през декември и след като през ноември достигна многогодишно дъно от -27,2 пункта (най-ниско ниво от юли 2015 година).

Последното проучване на ЕК за нашата страна се различава от оповестеното по-рано в сряда проучване на НСИ, отчитащо подобрение на стопанската конюнктура в България през първия месец на годината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от