Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ напускат ракетния договор с Русия

Доналд Тръмп и държавният му секретар Майк Помпео
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ съобщиха днес, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег с Русия от 1987 г., обявявайки, че Москва го нарушава, предаде АФП.

Преди изтичането на поставения от Вашингтон краен срок утре, САЩ заявиха, че Русия не е взела под внимание опасенията им за новата руска ракета „Новатор“ 9М729, чийто обсег според Запада надхвърля заложеното в пакта ограничение от 500 км. Москва отрича да нарушава договорката и обвинява Вашингтон в неспазването му.

От утре „САЩ прекратяват задълженията си по договора и започват процес по напускането му, който ще бъде приключен след 6 месеца, ако Русия не се върне към спазването му, унищожавайки всички ракети, установки и оборудване, които го нарушават“, обяви в становище президентът Доналд Тръмп. Той допълни, че Вашингтон спазва изцяло договора повече от 30 г., но няма да бъде ограничаван от него за сметка на Русия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи решението на пресконференция и посочи, че страната все още иска да остане ангажирана в преговори за контрол над въоръженията с Русия. „Но задължение на Москва е да се откаже от дестабилизиращата си дейност“, изтъкна Помпейо.

НАТО веднага обяви пълната си подкрепа за решението на САЩ и отново подчерта, че Русия е в нарушение. „САЩ вземат това решение в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност, предизвикани от тайните руски тестове на ракетните системи 9М729“, обяви алиансът в свое становище.

Преди това германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че ще използва 6-месечното предизвестие за напускане на ракетния пакт за нови преговори по въпроса. „Ясно е, че Русия нарушава договора“, подчерта тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна