Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелският президент Николас Мадуро призова за избори през 2019-а, но парламентарни

Протест и контрапротест във Венецуела

| обновено на 02.02.19 в 22:17
4
Привърженици на президента Мадуро на митинга в Каракас.
Снимка: Венецуела 2 февруари 2019 / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро предложи да бъдат организирани нови парламентарни избори още тази година, въпреки че те са планирани за 2020 година, предаде Ройтерс. Той обаче продължава да отхвърля идеята за предрочни президентски избори, за които настояват  привържениците на самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, които днес излязоха на протест. 
Контрапротест беше свикан днес и от самия Николас Мадуро, който обвинява САЩ в организирането на преврат срещу него. Демонстрацията съвпадна и с годишнината от идването на власт на предшественика му Уго Чавес.

Гуайдо обяви, че опозицията ще започне да събира хуманитарна помощ в Колумбия и Бразилия и призова въоръжените сили да не пречат на конвоите да влизат в страната, съобщи АФП.

„Ще продължим да сме по улиците, където винаги сме защитавали свободата. За да постигнем мирно предаване на властта“, каза той.

„Тиранията на Мадуро трябва да спре и то веднага“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в Маями в навечерието на протеста.

Демонстрацията на опозицията е около представителството на Европейския съюз в столицата Каракас, тя съвпада с изтичането на ултиматума, поставен от шест европейски  страни към Мадуро да свика  честни избори, или ще признаят опонента му Гуайдо.

Такива избори биха били спечелени от опозицията, прогнозира в интервю за Хоризонт професор Гонсалес Фабре от университета в Каракас, който в момента преподава в Мадрид.

Поддръжниците на Мадуро са на площад „Боливар“ в центъра на Каракас – на 10-ина километра, от протеста на опозицията.

„Лоялност - да, предателство – не“, скандираха привържениците на социалистическото управление и президента Мадуро. Те бяха призовани от Диосдадо Кабейо - председател на Конституционата асамблея да дадат адекватен отговор на международната конспирация начело със САЩ с отбелязване на знакова годишнина.

„За да празнуваме първите 20 години на боливарската революция -  идването на команданте Уго Чавес на власт“, каза Кабейо.

Според опозицията именно започналото тогава ляво управление е основна причина за тежката икономическа криза в страната.

Подкрепян от Русия, Китай, Северна Корея, Турция и Куба, Мадуро отхвърля европейския ултиматум и обвинява САЩ в организирането на преврат.

Франсиско Янес от военновъздушните сили стана първият генерал на активна служба, който признава Гуайдо, откакто той се самопровъзгласи за временен президент на 23 януари. Висшият военен каза, че Мадуро държал в постоянна готовност за излитане два самолета.

Гуайдо зове за демонстрации в цялата страна, а също и в чужбина.

Стотици венецуелци се събраха в центъра на Барселона, за да изразят подкрепата си за него. Според испанската статистика броят на живеещите в Испания венецуелци се е увеличил от 165 000 през 2015 г. на 255 000 през миналата година.

В същото време група турски граждани излязоха днес по улиците на Анкара в подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро, съобщава Анадолската агенция. Пред посолството на Венецуела демонстрантите издигнаха лозунги, на които беше написано „Не свеждай глава, Турция е с теб“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна