Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на производствената инфлация в края на 2018 година

Производствените цени в еврозоната се понижиха през декември 2018-а година по-рязко от очакваното в резултат на силен спад на енергийните цени, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се понижи през декември с 0,8% спрямо ноември, когато се сви с 0,3%, докато осредните очаквания на финансовите пазари bяха за по-скромно понижение с 0,5 сто. Това представлява отслабване на производствени цени за втори пореден месец и се дължи до голяма степен на спад на енергийните цени през декември с 2,6% след тяхно понижение с 1,0% през ноември.

На годишна база растежът на производствените цени в еврозоната се забави през декември до 3,0% от 4,0% месец по-рано при средна прогноза за повишение с 3,1 на сто. И тук основна причина за по-ниската производствената инфлация е отслабването на растежа на енергийните цени до 7,7% от 10,9% през ноември.

Слабият растеж на производствените цени през декември е предпоставка за по-нататъшно отслабване и на инфлационния натиск в еврозоната. Това беше потвърдено от Евростат през предходната седмица, когато европейската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през януари с едва 1,4% (11-месечно дъно) след повишение с 1,6% през ноември. По този начин инфлацията в еврозоната се върна доста под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на производствените цени в рамките на целия ЕС също се понижи през декември с 0,8% на месечна база, като на годишна база производствената инфлация се забави до 3,1% от 4,2% през ноември.

През декември индексът PPI отбеляза най-солиден растеж на годишна база в Естония (повишение с 9,2%), следвана от Латвия (със 7,3%), Белгия (със 7,1%) и Дания (със 7,1%), като производствените цени се понижиха единствено в Ирландия (с 0,4%) и в Гърция (с 0,1%).

Данните на Евростат за България показват малко по-сдържано понижение на производствените цени през декември с 0,5% на месечна база след повишение с 0,1% през ноември и отслабване на производствената инфлация на годишна база до 2,9% от 3,5% през предходния месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна