Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паника заради избягала змия изпразни магазините в "Гранд"- а

| обновено на 05.02.19 в 15:55
7
Снимка: Емил Костов, Радио Пловдив


Изпусната от зоомагазин змия изплаши живеещи и работещи в търговския център „Гранд“. 

Змията е боа, дълга над 1.20 м. и около 8 кг. тежка. Изчезнала е още снощи. Влечугото е било забелязано от продавачки, а паниката е довела до затваряне на магазините на втория етаж.  Сигнал за помощ е изпратен около 11.30 часа като първоначално собственикът на зоомагазина е отпратил пристигналия на място екип на  сектор „Специализирани оперативни дейности“ на пожарната. По настояване на полицията, обаче, пожарникарите са върнати и издирват с полицията и собственика на магазина издирват избягалата боа.

Избягалата змия е от вида жълта анаконда, уточниха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Жълтата анаконда не е отровна змия и според експертите не е опасна за хората. 

Екоинспекторите са установили, че се монтират аквариуми и терариумни клетки за предстоящото откриване на зоомагазин. Открити са  декоративни рибки и два хамелеона, които са регистрирани. Въпросната боата има направена регистрация в пловдивската екоинспекция от 2013 година, но трябва да бъде пререгистирана. 

Вероятно става дума за вида "Боа удушвач", предположи по-рано в интервю за Радио Пловдив директорът на пловдивския Природонаучен музей Огнян Тодоров. По думите му това е вид, който доста често се отглежда в терариумите. Не е отровна. Би нападнала и съответно ухапала човек, ако бъде директно предизвикана. Може да живее близо 6 месеца без храна. Според учения издирването на змията може да се превърне в сериозен проблем и откриването й в такава голяма сграда е върпрос на късмет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна