Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора призна Гуайдо, Словакия - не

Опозиционерът Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членката на ЕС Словакия не пожела да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен държавен глава на Венецуела, като се присъедини към Италия, нарушавайки координираната позиция на страните от ЕС и САЩ, предаде Ройтерс.

Черна гора, която още не е членка на ЕС, но е в НАТО, обаче призна Гуайдо за временен държавен глава, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на черногорското външно министерство.

Миналата седмица словашкото външно министерство каза, че смята председателя на венецуелската Национална асамблея Гуайдо за единствен законен представител на неговия народ и призова за нови избори. Външният министър Мирослав Лайчак обаче не успя да получи подкрепа за този позиция от две от трите коалиционни партии на днешното заседание на правителството.

Лидерът на управляващата лява партия СМЕР Роберт Фицо каза, че вижда в сегашното положение във Венецуела опит за сваляне на съществуващото правителство и за налагане на марионетка за държавен глава. Младшият член на коалицията - дясната Словашката национална партия (СНС), също посочи, че Словакия трябва да остане неутрална, а партията на етническите унгарци МОСТ-ХИД подкрепи позицията на ЕС.

Черна гора подкрепи лидера на венецуелската опозиция и председател на парламента на тази страна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на черногорското външно министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени