Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притесненията за глобалния растеж се отразиха негативно и на Уолстрийт

Подновените притеснения относно влошаващия се растеж на световната икономика провокират негативен старт и на търговията в четвъртък на Уолстрийт, след като Европейската комисия намали рязко икономическите си прогнози за еврозоната и в частност тези за Германия и Италия.

Солидният спад на акциите на Twitter Inc. с близо 10% също допринасят за понижението и на трите водещи американски фондови индекси. Една от водещите социални интернет медии отчете по-добри от очакваното печалби и приходи за последното тримесечие, но в същото време направи по-песимистична прогноза за финансовото си състояние през настоящото тримесечие.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 150 пункта (понижение с около 0,55%), широкият индекс S&P500 - с 0,7% и технологичният Nasdaq Comspite - с 0,82%.

По-рано през деня ЕК понижи рязко своята прогноза за растежа на БВП на еврозоната през 2019-а година до 1,3% спрямо "есенната прогноза" от миналия ноември за експанзия от 1.9 на сто, цитирайки негативния ефект от глобалното търговско напрежение, забавянето на китайската икономика и все още голямата неяснота около процеса на Брекзит.

Това провокира солиден спад и на европейските пазари на акциите, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1%, френският CAC40 - с 1,33% и испанският Ibex-35 - с 1,25%. Най-солиден спад бележат акциите, търгувани на борсите във Франкфурт и в Милано, след като ЕК направи и най-солидна низходяща ревизия на прогнозите си за растежа на първата и на трета по значимост икономики в еврозоната. Италианският индекс MIB се понижава с 1,75%, а германският DAX30 - с цели 2,15% в резултат и на изненадващ спад на немското индустриални производство през декември за четвърти пореден месец. Сред най-губещите германски компании са акциите на Siemens AG и на Daimler AG, които се понижават съответно с 2,22% и с 3,68%.

Британският индекс FTSE100 пък се понижава с 0,65%, тъй като Английската централна банка запази напълно очакваното основната си лихва на ниво от 0,75%, но в същото време понижи рязко прогнозата си за растежа на БВП на Великобритания през настоящата година до 1,2% от 1,7%, визирайки най-вече притесненията относно все още неясния процес на Брекзит.

Подобно обаче и на други предходни сесии, пазарите на акциите на Уолстрийт имат вероятност да парират първоначалните загуби с течение на днешната търговия, тъй като икономиката на САЩ все още не дава признаци на сериозно забавяне, а Федералният резерв сигнализира, че на този етап слага край на политиката на устойчиво постепенно увеличаване на основните лихвени ставки.

В същото време редица американски компании продължават да представят по-силни от очакваното финансови отчети за последното тримесечие на 2018-а година. От 282-те компании, влизащи в индекса S&P500, представили досега техните отчети, около 70% докладваха за по-добри от средните прогнози приходи в края на изминалата година, според данни на компанията Refinitiv.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна