Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на германското индустриално производство през декември за 4-ти пореден месец

Индустриалното производство в Германия се сви изненадващо в края на миналата година за четвърти пореден месец, показват данни на официалната статистика Destatis, които са поредно доказателство за продължаващо отслабване на водещата европейска икономика.

Индустриалното производство се понижи през декември с 0,4% спрямо ноември, когато се сви с 1,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,8 на сто. Влошаването на индустриалното производство за четвърти пореден месец кара анализаторите да предполагат с все по-голяма степен на вероятност, че БВП на Германия ще се свие и през четвъртото тримесечие на 2018-а след понижение с 0,2% през третото тримесечие. Това ще означава, че водещата европейска икономика ще изпадне в т.нар. "техническа рецесия".

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) обаче се повиши през декември с 0,2% след спад с 1,5% месец по-рано, производството на капиталови стоки (на средства за производство) нарасна с 0,9%, енергийното производство остана непроменено, докато производството на потребителски стоки се сви с 0,5 на сто. Основна причина за спада на индустриалното производство през декември беше рязкото понижение с 4,1% в строителството.

На годишна база индустриалното производство на Германия се понижи през декември с 3,9% след спад с 4% през ноември и прогноза за по-скромно понижение с 3,3 на сто.

Коментирайки данните, Министерството на икономиката посочи, че перспективите пред индустриалния сектор остават притъпени с оглед на намаляващите производствени поръчки и по-слабите бизнес нагласи.

Важно е да се отбележи, че индустриалният спад е факт, въпреки че през декември производството на автомобили и на части за тях скочи с цели 7,2%, което сякаш е знак, че автомобилният сектор започва да се възстановява от сериозните проблеми, предизвикани от въведените в началото на септември нови стандарти за отделяните вредни газови емисии.

Това беше отчетено и от икономическото министерство, което отбеляза, че автомобилният сектор се възстанови в края на 2018-а година.

Ден по-рано Destatis отчет и изненадващо понижение за втори пореден месец на германските промишлени поръки в края на миналата година, което предполага, че индустриалният и промишлен сектор е продължава да изпитва затруднения и в началото на новата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна