Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка запази лихвите непроменени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка остави основната си лихва непроменена и сигнализира, че може би ще се въздържи от вдигане на лихвените ставки през настоящата година въпреки съществуващите инфлационни рискове, съобщава Ройтерс.

След края на заседанието в петък, Съветът на директорите на РЦБ реши да остави основния си лихвен процент на ниво от 7,75%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. През 2018-а година банката повиши на два пъти лихвената ставка с по 25 базисни пункта (с по 0,25% на заседанията през септември и декември), за да ограничи инфлацията и за да намали натиска върху и без това отслабващата рубла.

Банката отбеляза, че инфлационните очаквания на домакинствата и предприятията са нараснали до известна степен, като ефектът от увеличението на Данък добавена стойност (ДДС) върху инфлацията може да бъде напълно оценен не по-рано от април тази година.

"Продължава несигурността по отношение на бъдещите външни условия и на ценовата динамика на храните. Балансът на рисковете остава в посока на по-силни проинфлационните рискове, особено в краткосрочен план“, се посочва в изявлението на РЦБ след края ма днешното заседание.

Централната банка на Русия прогнозира, че годишната инфлация ще варира между 5,0% и 5,5% до края на текущата година и ще се върне към нивото от 4% през първата половина на 2020-а година.

"При взимането на решение относно лихвената политика, РЦБ ще определи дали увеличението на основния лихвен процент през септември и през декември 2018-а година е било достатъчно, за да се върне годишната инфлация към целевото ниво от 4 на сто през 2020-а година, като се вземат предвид инфлацията и икономическите резултати спрямо направените прогнози, както и рисковете, свързани с външните условия и отговора на финансовите пазари на тези рискове", посочи банката.

За цялата изминала година БВП на русия нарасна с 2,3%, надвишавайки прогнозата на централната банка за експанзия между 1,5% и 2,0%. Въпреки това РЦБ запази непроменена прогнозата си за икономическия растеж между 1,2%и 1,6% през 2019-а година.

Анализатори интерпретират днешното изявление на РЦБ като знак, че централната банка вероятно няма да промени (да повиши) основната си лихва през настоящата година, за да изпълни целта си за годишна инфлация от 4 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна