Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет и ЕП се разбраха за газа и "Северен поток 2"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на Европейския съюз и Европарламентът постигнаха съгласие за новите правила на пазара на природен газ, които ще засегнат и изграждането на "Северен поток 2". Измененията ще засегнат всички газопроводи, които влизат в ЕС, обясни докладчикът за Европарламента Йежи Бузек от ЕНП.

Предстои промените да бъдат одобрени в пленарната зала, както и от Съвета. Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването в Официалния вестник на ЕС.

Преди дни Франция и Германия постигнаха компромис Берлин да стане главен преговарящ с Русия по проекта "Северен поток 2", като се очаква строежът да бъде забавен от новите изисквания.

България все още няма да изрази своето становище по Европейската газова директива, коментира в Бургас министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея до окончателния вариант на документа има повече от 2 месеца:

"Нашата позиция към момента е свързана с това, тъй като имаме своя резерва, е да съобщим своята финална позиция във връзка с газовата директива, когато се запознаем с окончателния текст".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна