Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска от Букурещ справедливо отношение към кандидатката за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия призова за справедливо отношение към всички кандидати за поста главен прокурор на Европейския съюз.

Говорителят на комисията Маргаритис Схинас коментира решението на румънския Отдел за разследване на престъпленията в съдебната система да призове на разпит сочената за фаворит за новия европост Лаура Кьовеши точно утре, когато тя трябваше да се яви на интервю в Европарламента:

Очакваме всички кандидати, подбрани от независимата комисия да бъдат третирани справедливо. А по отношение на независимостта на румънската съдебна система, мисля, че много пъти дадохме ясно да се разбере, че е от първостепенно значение, тя да бъде независима и професионална-

Кьовеши е бивш главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията. Тя беше принудена да напусне този пост миналата година заради конфликт с управляващите социалдемократи. Отделът за разследване на престъпленията в съдебната система е част от техните реформи, които са подложени на критики от Европейския съюз и Съединените щати.

Самата Кьовеши съобщи, че е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна