Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдени са 21 случаи на морбили у нас

| обновено на 15.02.19 в 17:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличават се случаите на морбили у нас, като 21 са потвърдените болни, съобщи за „Хоризонт“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Извънредни мерки срещу разпространението на болестта бяха предприети в Благоевградска област, където са констатирани най-много случаи на болни деца.

В столичната болница „Света Анна“ бяха настанени някои от болните деца. Всички те не са били ваксинирани срещу морбили. Повече информация очаквайте в следващите емисии новини на програма „Хоризонт“.

От РЗИ-Благоевград са съобщили за нови 4 случая на морбили, всички хоспитализирани днес в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Благоевград. Три от случаите са на деца от Разлог, съответно на възраст 1 г. и 5 м, 1 г. и 8 м и 13 г.

Децата са били хоспитализирани в МБАЛ -  Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14.02.2019 г. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 г. от гр. Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради нестихване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна