Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей продължава усилията за постигане на сделка за Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще продължи с усилията да постигне ревизирана сделка за Брекзит, въпреки снощното поражение в Камарата на общините, където депутатите не одобриха нейната стратегия. Тя каза, че до дни ще се завърне в Брюксел. Министърът за Брекзит Стивън Баркли днес се срещна с посланиците на страните-членки на ЕС в Лондон, а самият той ще пътува за Брюксел в понеделник за нова среща с главния европейски преговарящ Мишел Барние.

Евроскептиците се въздържаха при гласуването на стратегията на премиера, защото в нея се споменават опити за избягване на Брекзит без сделка и Мей загуби вота, но това няма да й попречи да продължи опитите да предоговари „предпазния механизъм“ за ирландската граница, за което получи ясен мандат от депутатите преди две седмици.

Лидерът на парламентарното мнозинство на консерваторите Андреа Ледсъм изтъкна, че премиерът ще продължава да търси правни гаранции за краткосрочен „предпазен механизъм“, който е застрахователна полица срещу възникването на твърда граница на остров Ирландия, но притеснява евроскептиците, че задействането му може да остави за постоянно Обединеното кралство в митническия съюз. Според нея нищо съществено не се е случило и опцията за Брекзит без сделка продължава да съществува. Иначе двете фракции в Консервативната партия си размениха удари по повод на вчерашния вот.

Заместник-министърът на отбраната Тобиас Елууд заяви, че евроскептиците са „партия в партията, която се опитва да използва липсата на мнозинство на Тереза Мей в парламента“. А заместник-министърът на икономиката Ричард Харингтън пряко обвини евроскептици в „предателство“ и ги посъветва да отидат в новата Партия за Брекзита, подкрепяна от Найджъл Фарадж.

Стивън Бейкър от евроскептиците обаче защити техния вот с аргумента, че изразяват волята на мнозинството, гласувало в референдума за Брекзит и че трябва да е ясно, че сценарият без сделка, не може да бъде отхвърлян. Говори се обаче все по-открито, че министри в кабинета на Мей не са доволни от хода на събитията и сериозно се тревожат от излизането от ЕС без сделка. Твърди се, че около 12 министри и заместник-министри, са готови да подадат оставки до две седмици, ако Мей откаже да отложи Брекзит и на хоризонта се появи осезаемо вероятността от Брекзит без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна