Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия разследва "Файненшъл таймс" относно твърдения за измамни практики на компанията Wirecard

BaFin наложи забрана върху "късите продажби" на акции на Wirecard

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германски прокурори са стартирали разследване срещу журналист от "Файненшъл таймс" във връзка с негови неотдавнашни твърдения за измамни счетоводни практики на компанията Wirecard AG, съобщи в понеделник немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Имаме конкретна криминална жалба от страна на инвеститор", заяви пред FAZ говорител на прокуратурата в Мюнхен. Твърди се, че инвеститорът е бил информиран предварително относно предстоящото излизане на статии във "Файненшъл таймс", в които се твърди, че сингапурският офис на Wirecard е извършвал счетоводни измами и пране на пари.

Базираната в Мюнхен компания Wirecard AG е листвана на германската фондов борса и представлява глобален софтуерен интерент доставчик на финансови услуги.

По-рано днес Федералният орган за финансов надзор на Германия (BaFin) блокира по-нататъшните "къси продажби" на акции на Wirecard (продажби на акции "на зелено" - без те да са притежавани от съответния търговец) с оглед на опасения, че това може да доведе до по-голяма пазарна нестабилност. Регулаторът заяви, че продажбите на къси позиции са били улеснени и последвани от негативни информации за компанията в медиите.

По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че в петък полицията в Сингапур е обискирала местния офис на Wirecard като част от това разследване. Полицейската операция е била извършена след публикуването на три статии, в които се подозира, че доставчикът на финансови и интернет услуги използва подправени и фалшифицирани договори.

Мениджмънтът на Wirecard пък обяви, че ще предприеме съдебни действия срещу "Файненшъл таймс", обвинявайки изданието за "неетични информации", след които акциите на Wirecard са се обезценили с близо 33% в рамките на последния месец.

Наложената днес забрана от страна на BaFin за по-нататъшни продажби "на зелено" обаче доведе до ръст на акциите на Wirecard с над 13%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна