Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още депутати са готови да напуснат Лейбъристка партия в несъгласие с политиката на Корбин

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин беше предупреден, че още депутати са готови да напуснат редиците на партията в несъгласие с неговата политика, след като 7 депутати сториха това вчера. Би Би Си съобщи, че и депутати от управляващата Консервативна партия обмислят подобно решение, недоволни от политиката на правителството за Брекзит.

Вчерашните партийни оставки предизвикаха смесени реакции. Министърът на финансите  в сянка Джон Макдонъл порица 7-те депутати и ги призова да се оттеглят и от местата си в парламента като се явят на допълнителни избори, за да ги заслужат. Но заместник-лидерът на лейбъристите Том Уотсън призна, че случилото се е знак, че партията трябва да се пробуди. Един от големите критици на Корбин - Иън Остин - заяви, че всички останали ще се замислят сериозно за бъдещето си, ако не бъде решен поблемът с антисемитизма. 

Вероятно депутатите, които не са съгласни с политиката на Корбин за Брекзит, ще изчакат да видят дали техният лидер ще реши да подкрепи втори референдум и тогава ще предприемат действия. 

 Вчерашните оставки обаче имат отзвук в управляващата Консервативна партия. Би Би Си съобщи, че двама депутати от торите смятат да се присъединят в парламента към независимата група на подалите оставки лейбъристи. Те също са недоволни от политиката за Брекзит, но тази на правителството. Политическите наблюдатели смятат, че следващите решения, свързани с Брекзит, могат съществено да прекроят британския политически пейзаж. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна