Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската сделка САЩ-Китай може да бъде постигната скоро, смята висш китайски служител

Ройтерс: Вече има принципни споразумения за шест ключови преговорни области

Търговското споразумение между Китай и САЩ би трябвало да бъде договорено в близко бъдеще, а финансовият директор на компанията "Хуавей" Мън Ванчжоу трябва да бъде освободен скоро, съобщи в четвъртък висш член на Китайската комунистическа партия, цитиран от местното издание South China Morning Post.

Говорейки на годишна конференция на базираното в Хонконг издание, Се Маосун, помощник на генералния секретар на Китайския институт за иновации и стратегия за развитие, заяви, че напрежението между двете страни трябва да се успокои през следващите няколко месеца, тъй като те постепенно ще достигат до консенсус по различни търговски въпроси. Той също така каза, че очаква Пекин и Вашингтон да проведат допълнителни преговори през следващите три месеца въз основа на споразуменията, които двете преговарящи страни ще постигнат през тази седмица във Вашингтон.

Висшият представител на Комунистическата партия също така заяви, че е оптимист, че г-жа Мън, който бе арестувана в Канада в началото на декември, трябва да бъде освободена през следващите няколко седмици. "Моята лична оценка е, че трябва да има някаква сделка през март и Мън Ванчжоу вероятно ще бъде освободен през април или май", прогнозира Се Маосун.

Междувременно агенция Ройтерс цитира източници, запознати с хода на настоящите разговори във Вашингтон, да посочват, че преговарящите от САЩ и от Китай са започнали да очертават сделката, която да сложи край на търговската война между двете водещи световни икономики.

Според източниците на Ройтерс има постигнати принципни споразумения за шест ключови области: за принудителния трансфер на технологии и киберкражби, за правата на интелектуална собственост, както и по въпросите, касаещи сферите на услугите, обмените курсове, селското стопанство и нетарифните бариери пред двустранната търговия. Посочва се, че очертанията на тези предварителния споразумение представляват най-значимият напредък, постигнат досега след месеци на търговски преговори. По-сериозният напредък е започнал през миналата седмица по време на преговорите в Пекин и е продължил през настоящата седмица във Вашингтон, посочва Ройтерс.

Агенция Блумбърг също съобщи в четвъртък, че търговските представители на САЩ и Китай вече съставят няколко "Меморандума за разбирателство", като се смята, че меморандумите обхващат редица въпроси - от интелектуалната собственост до митническите тарифи.

Въпреки че "не се очаква пробив по големите структурни въпроси" по време на търговските преговори тази седмица, неназован източник заяви пред Блумбърг, че крайният срок на 1-ви март, след който САЩ заплаши да увеличи от 10% на 25% митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, може да бъде отложен, като това може да стане ясно след предстоящата среща на президента Доналд Тръмп с китайският вицепремиер Лю Хъ. Източникът на Блумбърг добави, че понастоящем няма ясен механизъм за прилагане на елементите, изброени в очертаните отделни меморандуми, но отмяната на "заплахата за повишаване на тарифите" може да бъде част от търговската сделка.

Намек за възможно отлагане на определения от САЩ краен срок даде във вторник и самият президент Доналд Тръмп. "Крайният срок на 1-ви март за приключване на преговорите с Пекин не е "магическа дата", заяви той във вторник пред репортери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна