Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Крайният срок за търговските преговори с Китай на 1-ви март "не е магическа дата"

САЩ настояват стабилността на юана да е част от търговската сделка, Китай обаче е против

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп предостави най-твърдите досега индикации, че САЩ могат и да не увеличат митническите тарифи върху вноса на китайските стоки след 1-ви март, както беше планирано, въпреки изявления на негов висш търговски служител, че Съединените щати трябва да се придържат към този "твърд" краен срок.

"Крайният срок на 1-ви март за приключване на преговорите с Пекин не е "магическа дата", заяви той във вторник пред репортери, след като преговарящите екипи от САЩ и Китай започнаха планираните за тази седмица търговски разговори във Вашингтон, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Представителите на кабинета, в т.ч. търговският представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин, ще се включат в дискусиите в четвъртък (21-ви март), когато се очаква към тях да се присъедини и китайският вицепремиeр Лю Хъ. Самите преговори се очаква да приключат в петък (22-ри февруари).

Тръмп и неговите съветници също така посочиха, че обмислят среща с президента на Китай Си Цзинпин по някое време през следващите седмици. Съгласно този сценарий, именно срещата между Тръмп и Си би трябвало да послужи като краен срок за сключване на търговска сделка, като американски официални служители настояват тази среща да се проведе в САЩ.

"Истинският въпрос ще бъде: ще повишим ли тарифите?", заяви във вторник Доналд Тръмп и продължи: "Знам, че Китай не би искал това да се случи. Мисля, че те се опитват да се задвижат бързо, така че това да не се случи. Но ще видим какво ще се случи".

"Не мога да ви посоча точния срок, но 1-ви март не е магическа дата. Много неща могат да се случат", отбеляза президентът на САЩ.

Междувременно и агенция Блумбърг цитира свои източници, според които Доналд Тръмп е изразил гъвкавост по отношение на поставения от него преди време краен срок за сключване на търговска сделка до 1-ви март. В същото време обаче Съединените щати настояват въпроса за стабилността на китайския юан да бъде част от окончателното търговско споразумение. Според източниците на агенцията, дискусиите относно китайската валута са били част от разговорите между двете страни през последните няколко месеца. Настояването за стабилен юан има за цел да неутрализира негативните ефекти от евентуално решение на Пекин да девалвира своята валута в опит да се противопостави на американските тарифи.

Длъжностни лица от двете страни обсъждат как да се адресира въпроса за валутната политика в "Меморандум за разбирателство", който трябва да послужи за основа на търговското споразумение, което в крайна сметка ще трябва да бъде одобрено от Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин.

Китайското външно министерство обаче заяви в сряда, че Пекин се надява, че Вашингтон няма да превърне обменните курсове в политически въпрос, предадоха местни медии. Според министерството, Китай не се интересува от каквато и да е конкурентна девалвация на собствената си валута.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна