Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митьо Очите остава в ареста, реши окончателно Специализираният апелативен съд

| обновено на 21.02.19 в 19:08
Специализираният съд гледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков - Митьо Очите
Снимка: БГНЕС

Димитър Желязков по прякор Митьо Очите остава в ареста, реши окончателно Специализираният апелативен съд. Магистратите постановиха най-тежката мярка за неотклоние въпреки оплакването на Желязков, че по време на седеммесечния му престой в турски арест за здравето му са били полагани повече грижи, отколкото в българския.

Според прокурор Николай Христов, в момента състоянието на обвиняемия е задоволително: 

"Той е прегледан от медицински екип и е установено, че той е здрав. Не се налага някаква интервенция, някакво конкретно, специално лечение към момента. Няма никакъв двоен стандарт. Ако има някакви моменти, в които се установи, че здравословното му състояние е такова, че той не може да пребивава в ареста, разбира се, веднага ще бъде съставена такава експертиза. Аз ви гарантирам, че тя ще бъде назначена, когато делото се върне в разследването", беше категоричен прокурор Николай Христов.

Искането на адвокат Илиян Василев съдът да назначи съдебно-медицинска експертиза на екстрадирания преди дни от Турция несъбърски бос вдигна градуса в залата. Съдът отказа, защитникът констатира, че правосъдието отива на зле, защото се демонстрирал двоен стандарт – появилият се след няколкомесечно издирване Стайко Стайков – не само че бил прегледан, а и бил пуснат под домашен арест, докато Очите получавал отказ от втори съдебен състав. Затова Василев поиска отвод на тримата апелативни спецсъдии. 

Те му отказаха и решиха окончателно – Желязков остава под стража. А той обясни, че не искал на свобода – просто искал да бъде прегледан и се оплака, че в турския арест полагали повече грижи за здравето му, обеща извън съдебната зала прокурор Николай Христов.

Въпреки че в съдебната зала адвокат Илиян Василев нарече клиента си всенароден "любимец", срещу когото винаги преди избори започват дела, извън нея.. просто отмина репортерите... без коментар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна