Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически съперници на Нетянаху сключиха предизборен съюз

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата основни опоненти на израелския премиер Бенямин Нетаняху обявиха днес, че са сключили предизборен съюз с надеждата да го надвият на предсрочните парламентарни избори на 9 април, съобщиха информационните агенции.

Бившият началник на генералния щаб на армията Бени Ганц и центристът Яир Лапид съобщиха, че ще съставят обща листа, а в случай на победа ще се редуват на премиерския пост.

Бени Ганц неотдавна учреди десноцентристката си партия „Устойчивост за Израел“. Яир Лапид е лидер на центристката партия „Йеш атид“ („Има бъдеще“), която в момента има 11 депутати в 120-местния Кнесет.

Според проучванията на избирателните нагласи тези двама политици са основните съперници на Бенямин Нетаняху, който води в допитванията, въпреки че е разследван за корупция.

В партията на Бени Ганц членуват бившите началници на генералния щаб Габи Ашкенази, който има български корени, и Моше Яалон. Вторият е бил и министър на отбраната.

Според анкетите Нетаняху и дясната му партия „Ликуд“ са фаворити за вота, на който се очаква да вземат около 30 места, колкото имат и в момента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна