Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство обсъжда втори мандат на шефа на Бундесбанк Йенс Вайдман

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите на Германия ще представи на 27-и февруари пред правителството на страната предложение за удължаване на управленския мандат на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за още осем години, съобщиха немски медии, цитирайки говорител на правителството.

Говорителят на германския кабинет обаче заяви, че не може да коментира "предварително решението на кабинета", когато беше помолен от журналисти да потвърди, че предложението ще бъде одобрено от министрите.

Източници от германското правителство заявиха още преди около месец, че Йенс Вайдман ще остане начело на Бундесбанк за нов осемгодишен мандат. Неговият първи управленски мандат ще изтече през април, когато би трябвало да бъде подновен от федералното правителство.

На Йенс Вайдман се гледаше като на единственият възможен германски кандидат, който може да наследи сегашния президент на ЕЦБ Марио Драги, чийто мандат приключва през октомври. Според редица информации обаче той не разполага с официалната подкрепа на правителството да се кандидатира за шеф на Европейската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна