Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите в Конгреса с резолюция, целяща блокиране на въведеното от Тръмп извънредно положение

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Демократите в Камарата на представителите представиха в петък резолюция, която да блокира декларацията преди време на президента на САЩ Доналд Тръмп за въвеждане на извънредно положение в страната, имащ за цел да улесни изграждането на стена по границата с Мексико.

Вчера говорителят на парламента, доминиран от Демократическата партия, Нанси Пелоси изрази подкрепата си за подобно законодателството в писмо, изпратено до депутатите от двете основни партии.

Междувременно демократите в Сената също подготвят резолюция за отмяна на националното извънредно положение на Тръмп, като тя най-вероятно ще бъде предложена за одобрение в понеделник. Лидерът на малцинството на демократите в Сената, Чък Шумър, призова вчера сенаторите и от двете партии да подкрепят законодателството и да изпълнят задълженията си за ограничаване на "прекомерната изпълнителна власт".

Сюзън Колинс от Мейн, беше първият сенатор на управляващата Републиканска партия, който обяви подкрепата си за ясна резолюция, в която не се одобрява декларацията на Доналд Тръмп за въвеждане на извънредно положение.

Ако Конгресът одобри подобна резолюция, президентът Доналд Тръмп е готов да наложи първото вето в мандата си, съобщи преди дни в интервю за „Фокс нюз“ високопоставеният съветник в Белия дом Стивън Милър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна