Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Хопкинс със съвети към британците в България заради Брекзит

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания в България
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс представи във официалната Фейсбук страница на мисията в България актуална информация за британските граждани, живеещи в България при Брекзит без сделка след 29 март.

Повод за видеосъобщението e законодателно проектопредложение на българското Министерство на вътрешните работи за процеса на пререгистрация на гражданите от Великобритания у нас.

„Според предложената схема британските граждани ще трябва да се регистрират до края на 2020 г., така че няма да се налага това да бъде направено спешно скоро след 29 март 2019 г.“, каза посланик Хопкинс.

„Ще анализираме в детайли предложението и заедно с българските власти ще изработим насоки за британските граждани, които трябва да предприемат тази стъпка. Много е важно и ви препоръчваме, ако не сте регистрирани в България, а това е постоянното ви място на пребиваване, да го направите преди 29 март. Това е единственият начин да запазите правата си в случай на Брекзит и на Брекзит без сделка“, добавя тя.

Заради многото запитвания, постъпили от британски граждани за възможностите за регистрация, работа в България и валидност на шофьорските книжки след Брекзит, тази седмица са проведени срещи освен в Министерството на вътрешните работи и в здравното ведомство.

Предстоят разговори и в образователното министерство, както и с ръководството на Пътната полиция, информира британският посланик в София Ема Хопкинс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна