Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът призова опозицията да се върне в НС при повторното разглеждане на поправките

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс с мотива, че тези поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

"Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев и допълни:

"Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право – изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори".

"Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия показват отсъствието на воля за прозрачен и честен изборен процес. Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През миналата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал".

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия".

Румен Радев призова опозицията да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс.

Радев изрази надежда, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени