Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Топалов победи Лейнер Домингес в Сейнт Луис

Веселин Топалов
Снимка: БГНЕС

Гросмайстор Веселин Топалов победи състезаващия се за САЩ кубински гросмайстор Лейниер Домингес с 25,5:22,5 точки в мача по ускорен шах и блиц помежду им, част от мачтурнира в Сейнт Луис, САЩ, в който участие взеха още осем от най-силните играчи на планетата.

В първите три дни на надпреварата всеки от шахматистите трябваше да изиграе 12 мача по ускорен шах, а в следващите два - по 24 партии блиц. След поделено надмощие и 8:8 точки в първите два дни, Топалов взе решителна преднина пред съперника си в третия, след който поведе с 15:9 точки. Важно е да се отбележи, че в рапида победата носи две точки, а равенството - една. Така въпреки по-добрата си игра в най-кратката контрола, Домингес не бе в състояние да стопи огромния аванс на българина.

За победата си Топалов взе 36 000 долара от общия награден фонд от 300 000 долара, докато Домингес ще прибере 24 000 долара.

В останалите мачове от турнира американецът Хакару Накамура се наложи над поляка Ян-Кжищоф Дуда с 29,5:18,5 точки, американецът Фабиано Каруана разби с 35,5:12,5 точки индиеца Пентала Харикришна, американецът Уесли Со се наложи над чеха Давид Навара с 28:20, а унгарецът Ричард Рапорт спечели с 31,5:16,5 точки срещу Сам Шанкланд от САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна