Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ-Плевен проверява фирма заради замърсяване на река Осъм

Снимка: БГНЕС, архив

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен проверява фирма за качеството на отпадните води при производството. След сигнал за замърсяване на река Осъм прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление против околната среда.

Няколко са сигналите за „цветни“ води на река Осъм. Регионалната инспекция направи проверка на 11-и февруари. Инженер Вътослава Найденова, главен инспектор направление „Води“, коментира резултатите от тази проверка:

"Има някакво замърсяване, органично, за което е необходим биологично потребният кислород за разграждане на органичната материя. То е незначително отклонение, така че няма нещо сериозно. При последната проверка е установено, че фирмата е възложила монтаж на съоръжения за допречистване на отпадъчни води. Тази фирма има наложена имуществена санкция за неизпълнено задължение относно монтиране и въвеждане в експлоатация точно на това съоръжение, което те към момента монтират и довършват. Има наказание, че не си изпълнил задълженията по комплексно разрешително - финансов размер - 15 хиляди лева".   

На 27 февруари е извършен нов оглед от специалисти в същия участък от реката, в хода на който са били иззети нови проби от водата. Очакват се резултатите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна