Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България не е троянският кон на Русия в НАТО

Ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса, заяви премиерът

| обновено на 01.03.19 в 11:04
4
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиерът Бойко Борисов
Снимка: Пресцентър на МС

Призив за по-голяма ефективност в рамките на Алианса отправи в София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

"България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса", заяви премиерът след срещата със Столтенберг.

Българският премиер изрично увери, че поканата към Йенс Столтенберг е дошла много преди да стане ясно, че в България ще пристигне и руският премиер Дмитрий Медведев. Борисов каза, че за енергийни проекти на днешната среща не е ставало въпрос.

Премиерът повтори позицията си, че страните членки от НАТО трябва да са максимално подготвени за по-сериозна охрана на Черно море и винаги е бил за присъствието на кораби и катери в пристанищата, но изрази притеснение, че това може да повлияе на туризма. По тази причина в разговорите се е наблегнало на нуждата от повече дипломация, за да не се влезе в нова надпревара във въоръжаването.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на българския премиер за ангажиментите на страната ни в НАТО и ангажиментите да се заделят повече средства за отбрана.

Столтенберг отново призова Русия да спазва договора за неразпространение на ракетите със среден и малък обсег. "Не искаме нова Студена война", каза Столтенберг, но и изтъкна, че и Алиансът също трябва да е готов да инвестира в сигурността".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна