Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи исканията на протестиращите медицински сестри

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журналисти в парламента, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да протестират и подкрепя техните искания. 

С допълнителните 30 милиона лева от правителството и с разпределение на бюджета на Здравната каса за болнична помощ лечебните заведения могат да увеличат заплатите на медицинските сестри, обясни министър Ананиев. Той уточни, че новите по-високи заплати ще се получат със задна дата  от първи януари.

Според здравния министър в голяма част от болниците с преразпределение на финансовия ресурс могат да се достигнат исканите от протестиращите медицински страни стартови заплати от 900 лева:

"В много от лечебните заведения тази заплата ще се постигне, в други ще бъдат близко до този размер. Аз неслучайно казах, че това го приемаме като политика в средносрочен план, не като еднократен акт, така че в рамките на една, две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни да мотивират медицинските сестри".

Решението с колко ще се увеличат заплатите на специалистите по здравни грижи ще го вземат ръководствата на лечебните заведения, уточни Ананиев и допълни, че от следващата седмица ще се срещне с директорите на болниците, на които е принципал, за да им помогне как да си разпределят разходите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна