Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжирската полиция разпръсна протестиращи студенти с водни оръдия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжирската полиция използва днес водни оръдия, за да разпръсне студенти, участвали в протестен поход към сградата на Конституционния съвет в столицата, където трябва да бъде внесена кандидатурата на сегашния президент Абделазиз Бутефлика за пети мандат. Това съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Стотици студенти се събраха в столицата и в други алжирски градове днес, последния ден, в който може да се подават кандидатури за президентските избори на 18 април. Метрото в столицата Алжир беше затворено рано следобед, както и магистралата, свързваща летището с центъра на града, за да се попречи на студентите да достигнат до центъра на Алжир, според местни медии.

Информационният портал TSA (Tout sur l'Algerie) съобщи, че броят на демонстрантите по централните площади и улици непрекъснато расте, предаде ТАСС. Хиляди хора скандират "Не на пети мандат на Бутефлика!". На площад Оден, където е един от най-големите митинги, пристигат полицейски подкрепления.

Със специална техника е преграден пътят от центъра на столицата към района Баб Езуар, където живеят много опозиционно настроени младежи. За да попречи на студентите да се присъединят към демонстрациите, полицията затвори изходите на университетското градче на Алжирския университет.

Улични акции днес има в Оран, Анаба, Тлемсен, Мостаганем, Скикда, Тизи Узу, Гелма, Тиарет, Уаргла, Буира, Бордж бу Ареридж, Ум ел Буаги, Маскара.

В сблъсъците вчера бяха ранени 200 души.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени