Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеф Дол: Започната е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от ЕНП

ЕК предупреди Унгария, че ще отвърне на "очернящата кампания"

| обновено на 04.03.19 в 20:14
2
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнала е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от Европейската народна партия, съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от Франс прес.

Изключване на ФИДЕС  са поискали 12 партии от 9 държави, след като унгарският премиер Виктор Орбан превърна председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в главен герой на кампанията си за евроизборите с постери, обявяващи Юнкер за главен поборник за нелегалната имиграция.

Въпросът за изваждане на ФИДЕС  и Орбан ще бъде обсъден от ЕНП на 20-и март.

По-рано днес Европейската комисия предупреди унгарското правителство, че ще отвърне с подобаваща сила, ако продължи очернящата кампания срещу нейни представители сред обществеността в Унгария.

Брюксел и Будапеща са в обтегнати отношения заради информационна кампания на билбордове и цели страници в унгарските вестници, чието послание е за таен заговор на американския мултимилиардер Джордж Сорос и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер Европа да бъде залята отново от мигранти. А в интервю за неделното издание на германския вестник "Велт" премиерът на Унгария Виктор Орбан не само не отстъпи, а заяви, че скоро мишена на кампанията ще стане и един от заместниците на Юнкер.

В отговор говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас заяви днес:

"Комисията е категорична в позицията си по отношение на кампаниите на унгарското правителство, които изопачават истината и целят да представят черна картина на таен заговор за още миграционни вълни към Европа. Без значение дали тези кампании са против нашия председател, зам.-председателя Тимерманс, или срещу когото и да било от институцията ни, ще отвърнем подобаващо в защита на нашата работа, срещу неистини и заблуждаваща реторика.

Схинас допълни, че истината е, че няма никаква конспирация и че Еврокомисията винаги е готова да представя на унгарците фактите, които заслужават.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна