Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път дама може да стане премиер на Естония

Кая Калас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните избори в Естония в неделя приключиха с поражение за Центристката партия на премиера Юри Ратас, за която традиционно гласуват рускоезичните граждани, предаде Би Би Си. А победата на дяснолибералната опозиционна Партия на реформите означава, че балтийската държава с 1,3 млн. души население за първи път може да има дама премиер.

Лидерката й Кая Калас, 41-годишна адвокатка и бивша евродепутатка, привлече гласоподавателите с обещания за развитие на бизнеса, намаляване на данъците и създаване на нови работни места. Тя е дъщеря на Сиим Калас, който бе заместник на Жозе Барозу в двете му Еврокомисии.

„Реформистите“ получиха 28,8 процента от гласовете, а центристите – 23 на сто. Крайната десница в лицето на евроскептичната ЕКРЕ пък удвои предишния си изборен резултат до 17,8 на сто, сочат окончателните резултати от вота. Избирателната активност на изборите за 101-местния парламент е била 63%. По този начин Партията на реформите получава 34 депутатски кресла, Центристката – 26, a крайната десница – 19.

Още две партии влизат в парламента – консервативната Про Патрия (Отечество) и Социалдемократическата партия.  

Калас обеща да управлява страната със здрав разум и да търси общ език за евентуални коалиции с три от останалите четирите партии, като категорично изключи съюз с ЕКРЕ.

Тя посочи, че имат силни различия с центристите по три въпроса: данъци, гражданство и образование.

Запитан дали е готов да стане младши партньор в бъдещия кабинет, Ратас отговори с „разбира се“.

С общо 60 депутати двете партии могат да управляват заедно, както са правили и в миналото.

Ако Калас стане премиерка тя ще ръководи страната в тандем с първата президентка на Естония – Керсти Калюлайд, която встъпи в длъжност през октомври 2016 г. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна