Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намали прогнозата си за икономически растеж през 2019-а на 6-6,5%

Пекин планира данъчни намаления и големи разходи за инфраструктура, за да овладее слабия икономически растеж

Изказване на премиера на Китай Ли Къцян пред годишното заседание на парламента на страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на властите в Пекин е за достигане на икономически растеж между 6,0% и 6,5% през 2019-а година, обяви във вторник премиерът на страната Ли Къцян по време на годишна среща на Oбщокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), което е под прогнозата от миналата година за нарастване на брутния вътрешен продукт с 6,6 на сто.

По-рано тази година агенция Ройтерс цитира свои източници, които също посочиха, че Китай ще намали прогнозата си за растеж до диапазон между 6,0% и 6,5% спрямо целевото ниво за растеж от 6,5% през 2018-а година, визирайки намаляващо вътрешно и глобално търсене и подчертавайки увеличените икономически рискове във връзка с търговската война със САЩ.

Китай се опитва да укрепи забавящата се икономика чрез милиарди долари под формата на планирани намаления на данъците и чрез по-големи разходи за инфраструктура, тъй като в момента растежът на втората по сила световна икономика е най-слаб от почти 30 години поради по-слабото вътрешно търсене и търговската война със САЩ.

Откривайки годишната сесия на китайския законодателен орган във вторник, премиерът на страната Ли Къцян изложи планове за преодоляване на икономическите рискове и за стабилизация на нивото на безработицата. Основни средства за подпомагане на растежа ще бъдат увеличаване на дефицитните разходи, стартиране на нови данъчни облекчения и други намаления на таксите за бизнеса на обща стойност 2 трилиона юана, или 2% от китайската икономиката, която е в размер на 13 трилиона долара, както и увеличаване на банковото кредитиране на малки и частни компании с 30 на сто, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Ли Къцян подчерта "несигурността относно търговските търкания между Китай и САЩ", която оказва влияние върху растежа и преговорите за намиране на решение. Подробният икономически план, който той представи, изисква да се даде на чуждестранните инвеститори по-голям достъп до китайските пазари и да се позволи на чуждестранни фирми да влязат в повече сектори без необходимостта от китайски партньори. Той посочи, че нов закон за чуждестранните инвестиции ще изравни конкурентните условия между чуждестранни и местните фирми - едно от централните настоявания от страна на Вашингтон.

Китай ще се ангажира повече със САЩ, посочи г-н Ли в своята почти 100-минутна реч пред около 3000 делегати в парламента, като добави: "Ние ще изпълним нашите ангажименти и твърдо ще защитаваме нашите законни права и интереси".

Речта на Ли Къцян е един вид годишно обръщение към нацията, като 11-дневната сесия на китайския парламент обикновено е времето, през което лидерите на комунистическата партия и официалните лица говорят уверено за икономическите перспективи пред Китай..

Тазгодишното събитие обаче се провежда на фона на предизвикателния икономически спад, който е по-рязък от очакванията на китайските лидери, когато конгресът се събра точно преди година. Макар и все още силна според стандартите на много страни, икономическата експанзия в Китай отслабва през миналата година до 6,6%, което беше най-бавния темп на растеж от почти три десетилетия и малко над правителствена цел за растеж от 6,5 на сто. Според редица икономисти се очаква експанзията да се забави допълнително през 2019-а година, тъй като под натиск се намират основни фактори, допринасящи за растеж, като износът, инвестициите и потреблението.

Чрез приемането на целеви диапазон за растеж през тази година, а не чрез ангажирането с конкретно темпо на растеж китайските лидери предоставят повече гъвкавост. Последният път, когато Пекин направи това, беше по време на друг период на отслабващ растеж - в началото на 2016-а година, когато беше заложена растежна цел между 6,5% до 7%.

Властите в Пекин заявиха, че запазването на растеж в диапазона от 6% до 6,5% изпраща сигнал към света, че Китай ще остане двигател на глобалния растеж, както и сигнал към обикновените китайци, че създаването на работни места остава приоритет. "На първо място ще поставим заетостта", подчерта Ли Къцян.

Сред инициативите за създаване на работни места са инвестиции от 800 млрд. юана (около 119 млрд. долара) в железопътното строителство и 1,8 трлн. юана за изграждане на пътища и на воден транспорт.

Предлага се и помощ на компаниите, за да се смекчи негативното  влияние от търговското напрежение със САЩ. Засегнатите от търговската война компании ще получат помощ, за да не се налага да уволняват работници, посочва отделен доклад, изготвен от Националната комисия за развитие и реформи - най-високопоставената агенция за икономическо планиране на страната.

Други приоритети включват военните разходи на Китай, които ще се увеличат със 7,5% до 1,19 трлн. юана, което е по-ниско от миналогодишното увеличение с 8,1%, но все пак представлява по-силно повишение от общото увеличение на държавните разходи.

Ще има и повече средства за кампанията за ограничаване на замърсяването - важна цел на правителството и на президента Си Цзинпин в отговор на изискванията на средната класа за подобряване на стандарта на живот. На този етап обаче тази цел беше трудно постижима. С откриването на конгреса във вторник Пекин беше залят с нови нездравословно високи нива на замърсяване за четвърти пореден ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна