Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес активността в еврозоната през февруари

Бизнес активността в еврозоната се подобри през февруари по-силно от очакваното благодарение на подем в сферата на услугите, който подем обаче маскира само част от слабостта в промишления сектор, показват окончателните резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се повиши през февруари до 51,9 пункта от 51,0 пункта месец по-рано при предварителен индекс на ниво от 51,4 пункта.

"Бизнес активността в еврозоната остава потисната", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Според него общият PMI индекс предполага, че през първото тримесечие на настоящата година икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,2% спрямо последните три месеца на 2018-а година, когато БВП също се повиши с 0,2 на сто. Предварителните PMI индекси за февруари обаче предполагаха още по-слаба икономическа експанзия от едва 0,1 на сто, допълни Уилямсън.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, отскочи рязко през февруари до 52,8 пункта от 51,2 пункта през януари и над предварителен индекса на ниво от 52,3 пункта. Този добър отскок обаче е факт от много ниска база, след като през декември и през януари индексът достигна 4-годишно дъно. Индексът на новите поръчки пък нарасна през февруари до 51,4 пункта от 4-годишно януарско дъно на ниво от 50,1 пункта.

В края на миналата седмица агенция Markit представи и окончателни резултати от свое февруарско проучване, показващи първо свиване на промишлената активност в еврозоната от юни 2013-а година насам. Промишленият PMI индекс се понижи 50,5 пункта през януари до 49,3 пункта през февруари.

Подобряване на общата бизнес активност и на активността в сферата на услугите беше отчетно в три от четирите водещи икономики на еврозоната с изключение на испанската.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през февруари до 52,8 пункта от 51,1 пункта през януари (при предварителен индекс от 52,7 пункта), докато индексът в сферата на услугите се повиши до 55,3 пункта от 53,0 пункта през януари (над предварителен индекс на ниво от 55,1 пункта).

Окончателният общ PMI индекс на Франция за февруари пък отскочи обратно над важното ниво от 50 пункта, достигайки 50,2 пункта, след като през януари се влоши до 48,2 пункта (най-ниско ниско ниво от ноември 2014-а). Това представлява възходяща ревизия на предварителния PMI индекс на ниво от 49,8 пункта.

Добро повишение отчете и PMI индексът в сферата на услугите на Италия, нараствайки през февруари до 50,4 пункта от 49,7 пункта в началото на годината, докато общият италиански PMI индекс се повиши до 49,6 от 48,8 пункта месец по-рано, когато излезе на негативна територия за прът от ноември 2013-а година.

Проучването на Markit отчете известно понижение единствено в Испания, като PMI индексът на бизнес активността в сферата на услугите се понижи през февруари до 54,5 пункта от 54,7 пункта през януари, а общият PMI индекс - до 53,5 пункта от 54,5 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени