Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща-музей "Яворов" в Чирпан посреща годишнини с конкурс за есе и обновена експозиция

Ще направим всичко възможно къща-музей „Яворов“ да продължи да бъде духовен стожер за запазване паметта за гения на българската литература Пейо Яворов.“ Тази заявка направи в ефира на Радио Стара Загора новият директор на къща-музей „Пейо Крачолов Яворов“ в Чирпан Златина Колева. Тя посочи, че основната ѝ цел ще бъде привличането на нови посетители за културната институция чрез използване на новите технологии. Предвижда се създаването на Асоциация на училищата в България, които носят името на бележития поет. 

"Има идея за участие на туристически борси, за да се популяризира музея. В близките 5-6 месеца предвиждаме да създадем и музеен съвет, който да подпомага работата на музейните служители“, заяви още Колева.

На 31 октомври тази година се навършват 65 години от откриването на къщата-музей в Чирпан, поради което от институцията подготвят редица прояви. "В тази връзка сме замислили да обновим експозицията в нашата зала с една нова изложба, да възстановим лятната кухня на Крачолови, която от създаването на музея досега се използва не по предназначение", информира Златина Колева. 

Тази година се навършват и 120 години от написването на стихотворението „Арменци“. По този повод се организира национален конкурс за есе за средношколци (8-12 клас) на тема „Изгнаници клети“. Крайният срок за представяне на творбите е 10 април, а резултатите ще бъдат обявени на 20 април в експозиционната зала на къща-музей „Яворов“. "Проявата се организира съвместно с Координационния съвет на арменците в София и Културно-информационния център на арменците в Пловдив, както и Националния литературен музей и фондация „Яворов“. Надяваме се на широк отзвук и много участници“, заяви Колева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени