Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хвърлиха в затвора дъщерята на бившия лидер на Узбекистан

Гулнара Каримова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерята на покойния узбекски лидер Ислам Каримов бе изпратена в затвора за предполагаемо нарушаване на условията на домашния и арест, съобщи днес прокуратурата в централноазиатската страна, предаде АФП.

Гулнара Каримова (46 г.) - някога висш дипломат, певица, дизайнерка, която бе сочена за наследник на баща си, бе осъдена през 2017 г. на 10 години зад решетките по обвинения в измами и пране на пари. 

Тогава обвинението заяви, че тя е член на организирана престъпна група, която контролирала активи за над 1,3 милиарда долара в 12 държави. 

Миналата година присъдата й бе смекчена на 5 г. домашен арест.

Узбекската Главна прокуратура съобщи днес, че Каримова е живеела в апартамент в Ташкент с дъщеря си Иман, но „неколкократно е нарушавала наложени от съда условия“.

Въпреки предупрежденията тя използва множество средства на комуникация, включително интернет, напускала е дома си пред ноември и е отказала да компенсира държавата за нанесени щеит.

Във вторник съд постановил, че останалата част от присъдата й ще бъде излежана в затвора. Швейцарският й адвокат съобщи в Туитър, че тя е била задържана от полицаи в апартамента й и отведена на неизвестно място. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени