Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави лихвата на ниво от 24% въпреки отслабващата инфлация

Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на редовното си заседание в сряда Централната банка на Турция остави основния си лихвен процент непроменен и посочи, че може да продължи да затяга паричната си политика (да повишава лихвите), ако е необходимо. Това се очакваше от финансовите пазари и вероятно ще уталожи опасенията на инвеститорите, че банката може да започне в скоро време да разхлабва паричната си политика (да намалява лихвените ставки), след като инфлацията в страна се понижи през февруари под 20%, отстъпвайки от 15-годишния октомврийски връх от 25,24%.

Турската централна банка запаси ключовата едноседмична репо-лихва на ниво от 24%, след като през миналата година се наложи да я повиши с цели 11,25 процентни пункта, за да овладее растящата инфлация и да спре срива на местната валута.

"Комитетът за парична политика реши да запази затягащата си парична политика, докато прогнозите за инфлацията не покажат значително подобрение. Ако е необходимо, ще бъде постигнато допълнително затягане на лихвите", се посочва в изявление на централната банка след края на днешното заседание.

Според резултати от прочуване на агенция Ройтерс, оповестени в края на миналата седмица, анкетираните икономисти очакват Турската централна банка да започне да съкращава лихвите ставки през юни, намалявайки ги с общо 500 базисни пункта (с 5%) до края на годината.

Местната валута поскъпна за кратко след днешното решението на централната банка да запази лихвите непроменени, след което обаче започне да губи позиции спрямо долара и еврото. Щатският долар вече поскъпва в рамките на деня с 0,82% към двумесечен връх около 5,4400 турски лири, а еврото нараства с 0,79% към тридневен връх от 6,1533 турски лири, отправяйки поглед към двумесечния връх около 6,15,73 нивото, достигнат по време на търговията на 1-ви март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна