Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Санкциите влошават кризата във Венецуела

Русия: Заплахата за американска военна намеса остава

Мишел Бачелет

Санкциите влошават икономическата и политическа криза във Венецуела, заяви днес върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет на фона на закани на САЩ да разширят наказателните мерки срещу социалистическото правителство на президента Николас Мадуро, предаде АФП.

Бачелет посочи, че влошават ситуацията, но и разкритикува нарушенията на граждански и политически права от страна на Мадуро.

„Венецуела ясно илюстрира начина, по който се нарушават граждански и политически права, включително фундаментални свободи“, отбеляза бившата президентка на Чили.

Вашингтон, който признава венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на страната, миналия месец наложи санкции над държавната петролна компания PDVSA. И предаде на Гуайдо контрола над банковите сметки на Венецуела в САЩ.

Междувременно спецпосланика на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс заплаши вчера с още наказателни мерки с цел засилване на натиска над Мадуро.

Ейбрамс заяви още, че за заплаха от военна офанзива на САЩ в латиноамериканската страна говорят единствено Русия и Мадуро.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков коментира днес, че възможността за американска военна намеса във Венецуела остава. И припомни, че през последните няколко години настоящата администрация на САЩ е извършила няколко силов акции в нарушение на Устава на ООН. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени