Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три консорциума проявяват интерес да построят българския участък от газопровода "Турски поток"

Снимка: БГНЕС

Три консорциума проявяват интерес да построят българския участък от газопровода "Турски поток". Сред консорциумите, подали оферти в търга, организиран от "Булгартрасгаз", има италианска, унгарска и фирми от Саудитска Арабия.

Договорите на "Булгартрансгаз" с руската "Газпром Експорт" и швейцарската компания МЕТ за пренос на газ по българския участък на "Турски поток" не предвиждат неустойки за българската компания при забавяне на изграждането на трасето. Това заяви изпълнителният директор на българското дружество Владимир Малинов:

"Булгартрансгаз" в договорите, които е подписала за резервиране на капацитет, не се предвиждат клаузи за забавяне, в случай че "Булгартрансгаз" се забави със срока на въвеждане на експлоатация на газопровода. Реалното ползване ще започне от момента, в който е въведен в експлоатация".

Изграждането на българското разклонение на газопровода се очаква да завърши в края на 2020 година. 

Днес бяха отворени офертите на три консорциума, които проявяват интерес да построят трасето на наша територия. 

Стойността на разклонението на тръбопровода от турската до сръбската граница, по който ще тече руски газ, е 2,8 млрд. лева. Проектът предвижда изграждането на газопровод с дължина 474 км и две компресорни станции.

Неотдавна в руски медии се появи информация, че руската „Тръбна металургична компания“ е заинтересована да участва в търга. По време на посещението си в София тази седмица руският премиер Дмитрий Медведев подчерта, че Москва иска гаранции от ЕС, че ситуацията с „Южен поток“ няма да се повтори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна