Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джемал Фаик: Опрощаването на публичните задължения на Главното мюфтийство не може да бъде определяно като „политическа сделка“

Снимка: БГНЕС

Опрощаването на публичните задължения на Главното мюфтийство не може да бъде определяно като „политическа сделка“. Това коментира пред БНР говорителят на мюфтийството Джемал Фаик. Повод за неговото изказване станаха думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която вчера заяви, че отхвърлянето на президентското вето върху промените в Изборния кодекс е в резултат на договорка между управляващите и ДПС:

"Ние сме крайно разочаровани от нейните изказвания. Като Главно мюфтийство, не може да е плод на съглашение, тъй като ДПС имаше многократно участие в правителството. Тази сума щеше да се опрости стократно, ако имаха такова желание. Това е решение, взето на Консултативен съвет с оглед на опазване на националната сигурност".

Джемал Фаик потвърди, че задълженията на Главното мюфтийство към НАП надхвърлят 8 милиона лева. Той обясни, че нарастването на финансовите задължения е започнало през 2007 г. и припомни тежкото финансово положение, в което мюфтийството се е намирало заради съдебната сага с бившия главен мюфтия Недим Генджев:

"Тази сума е натрупана главно от вноски за социално и здравно осигуряване, но тази сума е от неправомерната ревизия на НАП, която пак е също поръчкова – от Генджев, през периода 2007-2011 година. Той тогава открива дела от името на Главно мюфтийство срещу д-р Мустафа Хаджи – нашия главен мюфтия, и тези неплатени адвокатски разноски пак са начислени на Главното мюфтийство, и те са немалко. Те са около 200 000 лева".

Българската православна църква няма натрупани публични задължения към момента, научи "Хоризонт" от свои източници в Светия синод. Очаква се днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да представи официалното становище на църквата в края на заседанието на парламентарната комисия по вероизповеданията, която днес обсъжда предложения законопроект. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна