Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът зад кандидатурата на Кьовеши за прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е изборът на институцията за главен прокурор на Европейския съюз, съобщи БНТ. Кандидатурата на Кьовеши няма да бъде гласувана следващата седмица в пленарна зала, а направо ще се пристъпи към съгласуване на позициите със Съвета на Евросъюза, който предпочита за първи европейски главен прокурор да бъде назначен французинът Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши, която е бивш ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, трябваше да се яви днес на изслушване в Букурещ от Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система - по подозрение във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване.

След изслушването Кьовеши съобщи, че ѝ е било повдигнато още едно обвинение - че е координирала престъпна група от прокурори. Според Кьовеши, срещу нея се оказва политически натиск от управляващите в Румъния социалдемократи, които правят всичко възможно тя да не бъде назначена за главен прокурор на Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени