Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Банов обясни как ще се отнемат паметници на културата от некоректните им собственици

Снимка: БГНЕС

Седем милиона лева за културно-историческо наследство и археология осигурява тази година Министерството на културата. Парите са два пъти повече от преди три години, посочи във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той поясни, че се подготвят нови законодателни мерки срещу недобросъвестните собственици на паметници на културата. 

Хиляди частни имоти - паметници на културата, трябва да сменят статута си от временен на постоянен. По този начин собствениците им ще имат право да ползват публичен ресурс за тяхното възстановяване, посочи министър Боил Банов.

„Има ресурс, въпросът е да има желание да възстановиш паметника такъв, какъвто е. Проблемите идват, когато искат да го надстроят“, каза той.

Министърът на културата заяви, че до няколко седмици ще са готови промените в Закона за културното наследство, които ще съкратят и опростят процедурата по отнемане на имоти културна ценност от некоректните им собственици.

Ако до три месеца след издаване на предписанието собственикът не подаде проект за ремонт, ще загуби имота си, поясни Боил Банов.

„Когато лицето Х притежава паметник на културата, къща например, и не желае  да се съобрази със закона, не желае да я оправи и опазва, да има един много по-простичък механизъм, където общината да може да влезе, да оправи къщата и да я ипотекира за сметка на собственика“, обясни той.

Министър Банов посочи, че непрекъснато налага санкции на неизрядни собственици, но глобите се събират трудно, защото имотите незабавно сменят притежателите си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна