Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма оцелели в катастрофиралия етиопски боинг със 157 души на борда

| обновено на 10.03.19 в 14:48
„Боинг 737“ на етиопската авиокомпания „Етиопиън еърлайнс“
Снимка: Ройтерс, архив

Няма оцелели в катастрофата с етиопския пътнически самолет, разбил се път от Адис Абеба за кенийската столица Найроби със 157 души на борда, съобщи етиопската държавна телевизия.

Говорител на авиокомпанията „Етиопиън еърлайнс“ заяви, че в самолета „Боинг 737“ е имало 149 пътници и 8 души екипаж, които били общо от 33 държави

Самолетът се е разбил край градчето Бишофту, 62 км югоизточно от Адис Абеба. Катастрофата станала около 8,44 ч местно време, около 6 минути след излитането.

Авиокомпанията съобщи, че пътници от 33 държави били на борда, сред които 32-ма на Кения, 18 на Канада, 9 на Етиопия, 8 на Китай, 8 Италия, 8 на САЩ, 7 на Великобритания, 7 на Франция, 6 на Египет, 5 на Холандия, 4-има с паспорти на ООН, 4-ма на Индия, 3-ма на Русия, двама на Мароко, двама на Израел, по един на Белгия, Уганда, Йемен, Судан, Того, Мозамбик и Норвегия. Осемчленният екипаж бил от етиопски граждани.

Няма български граждани сред загиналите 157 души на борда на катастрофиралия по-рано днес самолет, сочат данни на българското посолство в Адис Абеба, съобщи българското външно министерство.

Шефът на „Етиопиън еърлайнс“ съобщи, че пилотът докладвал на авиодиспечерите, че "имал трудности" и поискал да се върне в Адис Абеба, което му било разрешено.

Видимостта по време на полета е била добра, но групата за наблюдения на въздушния трафик Flightradar24 съобщи, че „вертикалната скорост на самолета е била нестабилна след излитането“.

Катастрофиралият „Боинг 737-8 МАКС“ е бил нов и е бил доставен на „Етиопиън еърлайнс“ в средата на ноември.

Разбилият се самолет е от същия тип като този на индонезийската компания „Лайън еър“, който падна в морето миналия октомври 13 минути след излитането от Джакарта. Тогава загинаха 189 души.

След тази катастрофа възникнаха въпроси за липсата на информация сред авиокомпаниите и пилотите за новата система против рязък спад на подемната сила.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Етиопия Абий Ахмед, в която изразява „най-искрено съчувствие във връзка с този нелеп инцидент и безвъзвратната загуба на толкова много невинни човешки жертви“. Той изрази и най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите. Съболезнователна телеграма до етиопския си колега изпрати и външния министър Екатерина Захариева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени