Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето британци не приемат дълго отлагане на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дълго отлагане на Брекзит ще бъде неприемливо за мнозинството британци, според ново проучване на BMG Research, дни преди ключовото гласуване по сделката на Мей в Камарата на общините.

52 процента от британците не искат евентуално отлагане на Брекзит да бъде по-дълго от 6 месеца.

Проучването показва още, че само 17 процента биха желали отлагане на Брекзит, ако сделката на Тереза Мей бъде отхвърлена при гласуването в парламента следващата седмица.

Ако се стигне до отлагане, премиерът предпочита кратък период, така че да не се налага Великобритания да участва в европейските избори, но междупартийна група от бунтари в Камарата на общините предлага отлагане от 9 до 12 месеца.

Двама от водещите „брекзитиъри“ обаче заявиха тази сутрин, че отлагането на Брекзит ще нанесе големи щети на общественото доверие в политиците.

В писмо до „Сънди телеграф“ консерваторът Стив Бейкър и северноирландският юнионист Найджъл Додс посочват, че „удължената несигурност ще бъде политическо бедствие“. И двамата смятат, че ако Тереза Мей не предложи променена сделка, тя отново ще претърпи поражение при гласуването.

Има обаче „брекзитиъри“, които смятат, че ако се стигне до отлагане е необходим по-дълъг период, за да може страната да се подготви по-добре за излизане без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна