Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕП с резолюция за официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

| обновено на 13.03.19 в 20:04
Снимка: turkeytribune.com

Официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Този призив се очаква да отправи Европейския парламент в резолюция, чието гласуване е насрочено за днес. Причината за това е нарушаване на човешките права в страната и липсата на върховенство на закона.

Загриженост предизвикват и лошите показатели по отношение на свободата на печата и борбата срещу корупцията в Турция.

Преговорите за присъединяване на Турция започнаха в края на 2005 г., но заради посочените проблеми напредък по тях няма и те са в застой.

Разумната формула за отношения между ЕС и Анкара според Ангел Джамбазки от ВМРО/Европейските консерватори е засилване на сътрудничеството в сферата на икономиката и търговията:

„Да се търси справедливото и равнопоставено отношение с Република Турция, но да не продължаваме да се лъжем, че тя е европейска държава и може да бъде част от ЕС.“

Абсолютно нереалистично е Турция да бъде пълноправен член на ЕС, но не е редно преговорите за присъединяване да бъдат прекратени едностранно от Европейския съюз, смята Андрей Ковачев от ГЕРБ и ЕНП:

„Като непосредствен съсед с Турция за нас е много важно да имаме една страна, която приема европейското законодателство, която е демократична, която гарантира и сигурността на нашата граница.“

Според Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ резолюцията усложнява отношенията с Турция:

"Аргументите ни са, че затварянето на преговорния процес по никакъв начин няма да спомогне за диалога и двустранните отношения между Република Турция и Европейския съюз. Точно обратното - ще ги утежни! ЕС и Турция имат много допирни точки, а добрите отоншения са в интерес и за отношенията на Турция с България."

Европерспективите пред Анкара не са розови. Само преди дни водещият кандидат за председател на Европейската комисия на ЕНП Манфред Вебер заяви, че ако бъде избран на поста, ще спре проговорите за присъединяване на Турция.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.