Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НСИ: Повишаване на инфлацията за втори пореден месец от началото на годината

През февруари 2019 година потребителските цени в България нарастват за втори пореден месец от началото на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през февруари с 0,5% спрямо януари, когато нарасна с 0,6%, отбелязвайки второ поредно увеличение от началото на годината.

На годишна база инфлацията през февруари се ускорява до 3,2% от 3,0% през предходния месец, отчитайки най-силен растеж от октомври 2018-а, когато индексът на потребителски цени нарасна до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2018 - февруари 2019 нараства с 3,0% спрямо периода март 2017 - февруари 2018 година.

                                                               Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

През февруари цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с цели 1,7% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,2%, а цените на облеклото и обувките се понижават с 2,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от януари, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени нарастват с 1,2 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през февруари с 0,3% спрямо предходния месец, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо февруари 2018-а) се ускорява до 2,4% от 2,2% в началото на 2019-а година, но въпреки това продължава да отстъпва рязко от върха от 3,6%, достигнат през миналия октомври.

Данните на НСИ са знак за постепенно засилване на инфлационния натиск през първите месеци на настоящата година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020