Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева да води листата на БСП за евровота, предлага ръководството

Според Георги Гергов местните структури искат "другаря Станишев" да е първи

| обновено на 17.03.19 в 13:36
Снимка: БГНЕС

Изпълнителното бюро на БСП номинира Елена Йончева за водач на листата на левицата за изборите за Европейски парламент. Това съобщи днес в предаването „Неделя 150“ на БНР зам.-председателят на партията Крум Зарков. По неговите думи тя е получила най-много номинации от местните структури - 266 от 299 възможни.

Според него лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев е получил по-малко гласове, което може да го направи втория човек в листите, въпреки че самият Станишев обяви през седмицата, че 85% от структурите са го номинирали за водач.

„Това, че не го предлагаме за първата позиция, не омаловажава ролята му в партията“, коментира още Зарков.

Според него номинирането на Елена Йончева за водач на листата на предстоящите евроизбори няма за цел да я спаси от разследването на пране на пари, което се води срещу нея, защото то е несериозно.

Зарков уточни още, че след две седмици ще е ясно мястото на Станишев в евролистата на БСП.

Лидерът на партията Корнелия Нинова бе категорична: "Елена Йончева се утвърди като лице на битката срещу корупцията. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум-конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции. Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика".

С тези мотиви ИБ на БСП предлага на Националния съвет на БСП Елена Йончева за водач на листата за европейски избори 2019г.

На днешното заседание на Националния съвет ще се реши и колко души от гражданската квота и от коалиционните партньори ще влязат в листата, а след 2 седмици с тайно гласуване ще се нареди и окончателния списък с имена.

Председателят на БСП в Пловдив - област Георги Гергов обаче заяви пред БНР, че организациите по места държат Сергей Станишев да бъде на първото място в листата.

„Редно е Сергей да бъде, защото иначе даваме лош знак! Колкото и на някои да не им се иска да е така!“, каза Гергов.

Депутатът в Европейския парламент Георги Пиринска коментира за „Хоризонт“, че също подкрепя Сергей Станишев да бъде водач на листата на БСП. Подобно мнение споделиха Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна