Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

Снимка: БГНЕС

МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това заяви за Българското национално радио от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов.

„Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива.“

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.

Маринов е на посещение в Съединените Щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет  Сървис и службите за гранична сигурност.

За Българското национално радио той също каза, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

„Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет годишен.“

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.

По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико.

За Българското национално радио Маринов заяви, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

„Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. При всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения, сме предприели незабавни действия. “

Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!