Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици с първи места в конкурс на НАСА за космически колонии

Празничната атмосфера в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния, след успешното кацане на апарата „ИнСайт“ на Марс и изпращане на първата снимка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български ученици спечелиха първите места в престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. Катерина Саматовна, която спечели първо място в категория "Индивидуален участник", каза за БНР:

"Проектът ми представлява орбитална станция, задвижвана от огромни йонни двигатели, чийто енергиен източник е реактор за термоядрен синтез". 

Кристиян Горанов, който е ученик в 9-и клас в Математическата гимназия във Варна, сподели, че на конкурса са участвали около 2700 души.

Доцент Веселка Радева, която е ръководител на планетариума на Морското училище, разясни, че подготовката е отнела над 2 години и половина. 

"Повече от десетина ученици започнаха работа! Сменяха се, влизаха нови, оставаха най-мотивираните. Много е трудно, защото в такива проекти се работи по научноизследователски теми, които включват физика, математика, биология, химия, космически науки и всичко, което може да си представите, плюс инженерни науки, защото младежите създадоха конструкцията на космическия колайдер-ускорител, включително и прекрасната конструкция на космическия град".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна