Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството за защита на птиците ще сезира прокуратурата за източването на Шабленското езеро

Нивото на Шабленското езеро вече с метър по-ниско
Снимка: БДЗП

Българското дружеството за защита на птиците ще сезира прокуратурата за източването на Шабленското езеро. Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера установи екип на Българското дружество за защита на птиците в зона „Шабленски езерен комплекс“ на Натура 2000. В морското предаване на Радио Варна Михаил Илиев, който е обходил района и  първи е съобщил за проблема, определи източването на двете езера като „екологична катастрофа“.

От дружеството са установили, че езерата са източени чрез широк 15 метра канал, от който сладката вода се е изливала в морето. Това се е случило заради наводнени помещения в резиденцията на Министерски съвет край езерото. За източването е дадено разрешение от РИОСВ-Варна, каза Михаил Илиев и подчерта, че в резултат на тези действия голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Това е съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Те са били запалени, което също е категорично забранено, каза Михаил Илиев:



Министърът на околната среда и водите Нено Димов, около 16 часа, ще посети района на езерата край Шабла. Посещението му е по разпореждане на премиера Бойко Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна